Luova asteikkoharjoittelu

Useat eteeni tulleet asteikko-harjoitusmateriaalit tuntuvat pohjautuvan teknisiin aiheisiin kuten esim. asemat, patternit, pikkaus jne. Nämä aiheet ovat kiistatta välttämättömiä ja hyödyllisiä kitaransoiton harjoittelussa. Mutta joskus tuntuu, että saatamme jäädä liian pitkäksi aikaa harjoittelu-moodiin ja varsinaisen musiikin ja harjoittelun väliin jää liian suuri kuilu. Kuten olemme huomanneet, kitarateknisiä ja musiikinteoriaan liittyviä aiheita on loputon määrä. Näiden asioiden päätön läpikahlaaminen vie paljon aikaa ja pääpaino teknisessä harjoittelussa saattaa vaikuttaa soittajan henkilökohtaiseen sävelkieleen, joka tulee ilmi esim. improvisoinnissa.

Tarkoitukseni oli inspiroida soittajia tekemään oma tutkimusmatka asteikoihin.

Koen että asteikoita harjoiteltaessa olisi myös hyvin tärkeää käyttää aikaa äänien tutkimiseen ja soittajan henkilökohtaista makua herättävien asioiden etsimiseen esim. intervallien ja harmonioiden kautta. Tällä tavoin soittaja voi löytää itselle uusia asioita, monipuolistaa omaa sävelkieltään ja tärkeimpänä yhdistää harjoittelu itse musiikin luomiseen. Tämän tyylisessä lähestymistavassa pyrin itse luomaan melodioita ja harmonioita jotka olisivat minulle järkeenkäyviä. Äänen kauneus on pyrkimyslistalla ensimmäisellä sijalla.

Jätin videossani puheet lyhyeksi, enkä selittänyt yhtään sormitusta tai fraasia, koska tarkoitukseni oli inspiroida soittajia tekemään oman tutkimusmatkan asteikoihin ja luovaan tapaan tehdä asteikon äänistä musiikkia. Ohessa on kuitenkin nuotit/tabulatuurit esimerkkeihini, jos haluat niihin tutustua:

Jos tykkäsit, pistä jakoon: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Mikko Karhula

Kitaristi ja kitaransoitonopettaja.