Prima vista -soiton harjoittelu kitaralla

Prima vista -vihkonen on 9 vuotta vanha kandityön tasoinen tuotos, moni asia saattaa olla osastoa outdated, mutta tästä on kyllä omasta ja aika monen muun mielestä ollut kovasti hyötyä ja pointteja pitäisi löytyä aloittelijasta ammattilaisillekin!

PDF:n tarkoituksena on antaa soittajalle itselleen näkökulmia prima vista -soittoon, sekä sen harjoittelemiseen, sekä mahdollisesti käytöstä pedagogisissa tarkoituksissa. Vihkonen on suunnattu ammattikitaristeille, kitaransoiton opettajille sekä edistyneille harrastajille, joten lukijan lähtötasona pidän tietämystä siitä mitä arpeggiot, sävellajit, sekä muut musiikilliset ilmiöt tarkoittavat. Jos em. asiat eivät ole täysin tuttuja, voit kääntyä niissä opettajasi tai jonkun muun asiantuntijan puoleen, joka varmaankin mielellään selventää termistöä, sekä auttaa sinua kehittämään teoriatietämystäsi.

Perustan tämän vihkosen filosofian siihen, kuinka musiikkia tulisi lukea.

Mielessä tulee pitää oma vastuu harjoittelemisesta, sillä tässä vihkosessa ei ole tarkoitus pureskella kaikkea valmiiksi, sillä esimerkit ovat suuntaa-antavia. Rohkaisen omaehtoiseen harjoitusten luomiseen omien tarpeidesi mukaan vihkosen ohjeiden pohjalta. Tunnistamalla heikot alueesi voit löytää tästä vihkosesta keinoja kehittää heikkouksistasi vahvuuksia.

Kitaristien nuotinlukutaitoa pidetään rytmimusiikin kitaristien keskuudessa yleensä huonompana kuin muuta osaamista, sekä huonompana kuin muilla instrumentalisteilla. Myöskään varsinaista suomenkielistä opetus- tai harjoitusmateriaalia prima vista -soitosta ei ole ollut saatavilla. Sinänsä tällaiset nk. ”sightreading studies” tyyliset oppaat ovat omasta mielestäni tylsiä, ja niissä olevat nuottiesimerkit ovat kovin irrallisia, eli ne eivät ole musiikkia sanan varsinaisessa merkityksessä.

Perustan tämän vihkosen filosofian siihen, kuinka musiikkia tulisi lukea. Kuinka nähdä musiikillisia ilmiöitä, fraaseja sekä tärkeimpänä kaikesta, rytmisiä hahmoja, jotka esittelen omassa luvussa. Ehkäpä juuri siksi monet kitaristit eivät koe nuotinluvun harjoittelemista mielekkääksi kun tarjolla oleva varsinainen prima vista -materiaali on sanalla sanoen tylsää. Tosin tässäkin vihkossa sivutaan tätä maailmaa muutaman esimerkin voimalla, sillä sieltä voidaan ammentaa materiaalia monipuoliseen harjoitteluun.

Olen myös tutkinut yhdysvaltalaisia sekä englantilaisia lähdeteoksia niin pedagogien kuin musiikkipsykologien tuotoksista, joiden tutkimustulokset ja harjoitusfilosofiat ovat vain vahvistaneet omaa näkemystäni, sekä omien kokemuksieni pohjalta tekemiäni havaintoja siitä, kuinka prima vistaa tulee ”suorittaa” ja harjoitella.

Lataa tästä Petteri Arvolan Prima vista -soiton harjoittelu kitaralla (PDF)

Jos tykkäsit, pistä jakoon: Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Petteri Arvola

Freelance-kitaristi ja musiikkipedagogi. Ikuinen oman äänen etsijä ja pohtija.